BANDERA 1L Măriţi imaginea

BANDERA 1L

Nou

Bandera  este un erbicid graminicid selectiv pentru porumb folosit pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene precum si a unor dicotiledonate. 

Bandera  este absorbit de buruieni prin frunze si partial prin radacini. 

Mai multe detalii

Acest produs nu mai este in stoc

100,00 lei

Alte detalii

Erbicidul Bandera - combate buruienile monocotiledonate anuale si perene (în special costreiul din rizomi) si anumite dicotiledonate din porumb.

Cum actioneaza erbicidul Bandera 

Nicosulfuronul este o substanţă activă ce actioneaza puternic asupra costreiului fara sa afecteze porumbul. 

Erbicidul Bandera se aplică postemergent. Se absoarbe rapid in special prin frunze, dar şi prin rădăcinile buruienilor. Este transmis in buruiana prin intermediul sevei pana la nivelul punctelor de crestere (meristemelor), unde provoacă dereglări ireversibile în diviziunea celulară. Buruienile nu mai cresc, se inrosesc, se etiolează şi se necrozează. Buruienile mor in termen de până la 3 săptămâni.  

Porumbul nu este afectat de erbicidul Bandera deoarece metabolizeaza substanţa activă din erbicid şi o transforma în compuşi biologic inactivi, astfel ca majoritatea hibrizilor nu prezinta fitotoxicitate.

Bandera este formulat ca dispersie in ulei, care este superioara din punct de vedere a performantei biologice. Este retinut mai bine pe planta si este mai bine absorbit. Bandera nu este influentat de ploile ce survin la 4 ore dupa aplicare si nu are efect remanent pentru cultura urmatoare. Bandera 4 OD combate foarte bine infestarile puternice cu costrei din rizomi (Sorghum halepense).

Cum se aplica erbicidul Bandera

Buruieni

Doza

Marimea porumbului

Marimea buruienilor

Buruieni   monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Sorghum din sămânţa)

0,8 l/ha

4-6 frunze

2-4 frunze, inainte de infratit

Costrei (Sorghum halepense) din rizomi

1-1,5 l/ha, (în   funcţie de gradul de infestare şi talia costreiului)

4-6 frunze

15-20 cm

Doza si momentul de aplicare a erbicidulului Bandera difera în funcţie de speciile de buruieni graminee ce predomina in cultura:

- buruienile anuale şi cele din seminţe - se erbicideaza mai timpuriu (faza de 2-3 frunze ale buruienilor) şi cu doze mai mici (0,8 l/ha), într-un singur tratament

- gramineele perene - se erbicideaza  mai târziu (10-25 cm înălţime la costrei) şi in doze mai mari (1-1,5 l/ha).

Aplicarea se poate face într-un singur tratament sau, mai recomandat, în doua tratamente secvenţiale, astfel:

                                                             - tratamentul 1:  doza de 0,75-1 l/ha, în faza de înfrăţire a buruienilor

                                                             - tratamentul 2:  doza de 0,5-0,75 l/ha, la reinfestare, după circa 2-3 săptămâni

Tratamentele trebuie facute atunci când porumbul este în stadiul de 2 – maxim 6 frunze, pentru a evita fitotoxicitatea.

Este important ca dupa aplicare sa nu ploua 4 - 5 ore pentru a da ragaz erbicidului sa pătrunda complet în plantă. 

Volum de apă: 200 – 400 l/ha

Acţiunea erbicidului Bandera este influenţată foarte mult de condiţiile meteo din momentul aplicării. Absorbţia şi translocarea se fac mai intens si rapid  atunci când buruienile au condiţii optime de creştere (lumină, căldură, apă, hrană) şi ca urmare efectul de distrugere este mai complet.

Pentru combaterea mai multor specii de buruieni se poate erbicida şi cu erbicidul 2,4 D 660 SL (acid 2,4-D 660 g/l), în special când buruienile dicotiledonate sunt în faza de rozetă.

Buruieni combatute de Bandera

Buruieni monocotiledonate anualeSetaria spp. (mohor), Echinochloa crus-galli (iarba bărboasă), Digitaria sanguinalis (meişor)

Buruieni monocotiledonate perene: Sorgum halepense (costrei atât din seminţe cât şi din rizomi) şi Agropyron repens (pir).

Efect parţial de combatere asupra unor dicotiledonateAmaranthus retroflexus (ştir), Chenopodium album (loboda), Solanum nigrum (zârna), Polygonum spp. (iarba roşie), Stellaria media (rocoina), Sinapis arvensis (muştar), Datura stramonium (ciumăfaie).

Substanţa activă: Nicosulfuron 40 g/l, emulsie (ulei in apa), Xi (Iritant); N (Periculos pentru mediu)

30 produse din aceeași categorie: